TRENPASSIÓ
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta

El tren i el cinema: Doctor Givago 

26/11/2014

0 Comentarios

 
Imagen

Cartell de la pel·lícula "Doctor Givago", guardonada amb cinc premis Oscar i amb cinc Globus d'Or. Foto: Metro Goldwin-Mayer 

Avui estrenem a Trenpassió, una nova secció, "El tren i el cinema". En aquesta secció, parlarem d'aquelles pel·lícules on el tren és el protagonista, sigui amb major o amb menor presència.


Avui precisament us portem una pel·lícula clàssica, Doctor Givago. Estrenada l'any 1965 i dirigida per David Lean, tracta d'un drama èpic, basat en la novel·la que en el seu moment va publicar el rus Boris Pasternak a l'any 1957 i que li va valer un Premi Nobel de Literatura un any més tard. La pel·lícula va ser guardonada amb cinc premis Oscar, concretament al millor guió adaptat, a la millor fotografia, a la millor banda sonora, al millor vestuari i a la millor direcció artística. També en van ser cinc, els Globus d'Or que va aconseguir aquesta joia del cinema. Els actors que van protagonitzar aquesta cinta van ser Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Tom Courtenay, Alec Guiness, Rod Steiger, Ralph Richardson, Rita Tushingham, Klaus Kinski, Siobhan McKenna i Jeffrey Rockland. 

L'argument de la pel·lícula es centra en la recerca que realitza el tinent general de la KGB (els serveis secrets soviètics), Yevgraf Andreyevich Zhivago (Alec Guiness), de la filla legítima del seu mig germà, el poeta i metge Yuri Andreyevich Zhivago (Omar Sharif), i de la seva amant Larissa ("Lara") Antipova (Julie Christie). Yevgraf creu que una jove anomenada Tonya Komarovskaya (Rita Tushingham), que treballa en una presa hidroelèctrica soviètica, pot ser la seva neboda. 


El tren hi té una presència destacada a la pel·lícula, ja que es va rodar a l'estat espanyol. Concretament, els escenaris van ser Madrid, Sòria i Salamanca. I sense anar més lluny, l'estació de Delicias, es va transformar en una estació de tren de Moscou, punt clau per a l'activitat econòmica i social de la pel·lícula. Però aquesta transformació no va acabar aquí. De fet, el ferrocarril tenia força importància en el desenvolupament de la història, i van ser vàries, les estacions espanyoles que es van tenir que disfressar-se de russes en plena època franquista. 


La productora de la pel·lícula, Metro Goldwin-Mayer, va llogar per a l'ocasió tres locomotores de vapor, a més de comptar, gràcies a RENFE, amb 70 vagons retirats del servei. Sens dubte una de les escenes ferroviàries que més es recorden de la pel·lícula, és l'escena on sortia l'imponent tren del Coronel Strelnikov, que es va rodar amb la locomotora Mikado 141F-2239 pintada de vermell (veure imatge inferior) i les múltiples composicions ferroviàries que ara ja no es poden veure.

Fonts: Wikipedia, IMDb i Trenvista (Ferro Rail)







Imagen
0 Comentarios

    Autor/s

    Redacció Trenpassió. Cada setmana publicarem un reportatge diferent, amb el ferrocarril com a principal temàtica.

    Arxiu de reportatges

    Septiembre 2018
    Mayo 2016
    Marzo 2016
    Diciembre 2015
    Noviembre 2015
    Octubre 2015
    Julio 2015
    Mayo 2015
    Enero 2015
    Diciembre 2014
    Noviembre 2014
    Octubre 2014
    Septiembre 2014

    Categories

    Todo
    Curiositats
    El Tren I El Cinema
    Entrevistes
    Racons Ferroviaris
    Renfe Operadora

    Canal RSS

Con tecnología de Crea tu propio sitio web con las plantillas personalizables.
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta