TRENPASSIÓ
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta

Deutsche Bahn busca port a Espanya per a la exportació de cotxes alemanys

26/10/2015

0 Comentarios

 
Imagen
Vagons per al transport de cotxes de Transfesa. Imatge: Cinco Días

Una de les empreses líders en el transport de mercaderies a Europa, Deutsche Bahn, planeja instal·lar una plataforma a Espanya per a l'exportació de cotxes alemanys a través de la seva filial Transfesa.

Un dels especialistes europeus en el transport de vehicles, l'operador ferroviari Transfesa, planeja instal·lar una plataforma a Espanya per treure a l'exportació cotxes fabricats a Alemanya. La filial del gegant públic germànic Deutsche Bahn (DB), també participada per Renfe en un 20,3%, s'ha dirigit a diferents marques -BMW i Grup Volkswagen estan entre els seus principals clients- per omplir els seus trens i enviar-los a un port fora d'Alemanya. Fonts de tota solvència asseguren que Transfesa busca especialment a Espanya, però sembla contemplar altres possibilitats en diferents punts d'Europa.

La selecció d'un punt en aquest país obriria una nova finestra a la producció alemanya cap a Amèrica, Àfrica i Mediterrani, més enllà dels grans ports alemanys d'Hamburg i Bremen, o l'holandès de Rotterdam. "Les ampliacions del Canal de Panamà i Canal de Suez suposen importants canvis estratègics en el transport mundial de càrrega i Espanya guanya noves oportunitats a l'estar enclavada enmig d'importants rutes internacionals", cita el responsable d'un dels més grans ports espanyols.

Transfesa planeja instal·lar una plataforma a Espanya per obrir una nova finestra a la producció alemanya cap a Amèrica, Àfrica i Mediterrani

El conseller delegat de Transfesa, Bernd Hullerum, ja ha esbossat el seu pla a autoritats de Ports de l'Estat, davant els quals va intervenir la setmana passada en un fòrum per tractar la competitivitat dels ports espanyols.

L'operador ferroviari està demandant terminals majors i més competitives a Espanya, alhora que valora positivament els nous plans en connexió ferroportuària. Transfesa compta amb filials a Espanya, Portugal, França, Regne Unit i Alemanya. Amb gairebé 400.000 vehicles transportats a l'any, entre les seves premisses comercials figuren les solucions logístiques integrals (des de la recollida fins al lliurament final) i multiproducte. Es tracta d'aprofitar els trens amb el màxim coeficient d'ocupació independentment que es transportin vehicles, o qualsevol altre producte, d'un o altre fabricant.

CINC PORTS AMB EXPERIÈNCIA
Barcelona, ​​València, Vigo, Santander i Pasaia (Guipúscoa) són els cinc ports espanyols forts en exportació de cotxes. Per a això, tenen molls adaptats per a les rampes ro-ro, per a vaixells amb carregament rodat, campes d'emmagatzematge i diferents instal·lacions logístiques especialment dissenyades per a aquest tipus de càrrega, a més de connexió amb les fàbriques per ferrocarril, carretera, o ambdues. La mateixa Renfe Mercaderies va arrencar al juliol el transport del model Kadjar, des de la factoria de Renault a Palència, en trens de 600 metres (anteriorment mesuraven 540 metres, de manera que permeten ampliar la càrrega en un 15%) directes al port de Santander. També és recent la posada en marxa, per part de la pròpia Transfesa, de la línia més llarga del món, entre la ciutat xinesa de Yiwu i Madrid, per al transport de mercaderies. L'última notícia al respecte és que es potencia el servei amb una segona freqüència setmanal.

Al costat del operador públic espanyol, tant l'esmentada Deutsche Bahn, a través de Transfesa, com la francesa SNCF, utilitzant la seva filial VIIA, estan tractant de dinamitzar el transport de càrrega per ferrocarril. En l'actualitat només un 4% de les mercaderies que es mouen a Espanya ho fan en tren, davant una quota del 28% a Alemanya, 16% a França, del 13% al Regne Unit i del 12% a Itàlia, segons dades de Eurostat.

Un informe elaborat per AT Kearney sobre prioritats per invertir a Espanya al llarg dels deu propers anys, assenyala el desenvolupament del tren de mercaderies com una clau per guanyar competitivitat. Les longituds dels trens, la limitada càrrega per eix i el gàlib "llasten la rendibilitat dels operadors ferroviaris" en un país en què "la inversió en infraestructures ferroviàries s'ha centrat fonamentalment en el tràfic de passatgers", diu l'estudi.

Font: Cinco Días

0 Comentarios



Deja una respuesta.

    Autor/s

    Redacció Trenpassió. Actualitat ferroviària de Catalunya, Espanya i la resta del món.

    Canal RSS

    Arxiu de notícies

    Noviembre 2018
    Octubre 2018
    Septiembre 2018
    Julio 2018
    Junio 2018
    Mayo 2018
    Abril 2018
    Marzo 2018
    Febrero 2018
    Enero 2018
    Diciembre 2017
    Noviembre 2017
    Octubre 2017
    Septiembre 2017
    Agosto 2017
    Julio 2017
    Junio 2017
    Mayo 2017
    Enero 2017
    Diciembre 2016
    Noviembre 2016
    Octubre 2016
    Septiembre 2016
    Agosto 2016
    Julio 2016
    Junio 2016
    Mayo 2016
    Abril 2016
    Marzo 2016
    Febrero 2016
    Enero 2016
    Diciembre 2015
    Noviembre 2015
    Octubre 2015
    Septiembre 2015
    Agosto 2015
    Julio 2015
    Junio 2015
    Mayo 2015
    Abril 2015
    Marzo 2015
    Febrero 2015
    Enero 2015
    Diciembre 2014
    Noviembre 2014
    Octubre 2014
    Septiembre 2014

    Categories

    Todo
    Adif
    Campanyes
    Curiositats
    Empreses
    Entrevistes
    Espanya
    FGC
    FGV
    Illes Balears
    Infraestructures
    Internacional
    Liberalització
    Liberalització
    Museus
    Operadores Privades
    Opinió
    Opinió
    País Valencià
    País Valencià
    Renfe Operadora
    Rodalies De Catalunya
    Successos
    TMB
    TRAM
    Trenpassió
    Trenpassió

Con tecnología de Crea tu propio sitio web con las plantillas personalizables.
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta