TRENPASSIÓ
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta

"Catalunya sobre rails", el nou pòster dels trens catalans

29/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
"Catalunya sobre rails" conté tots els trens que han circulat i circulen a la xarxa catalana de ferrocarrils. Imatge: PTP

En el marc de la Setmana de la Mobilitat, l'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), va presentar el seu nou pòster, "Catalunya sobre rails", una obra gràfica on s'inclouen tots els trens que circulen a casa nostra. 

En el marc de la Setmana de la Mobilitat 2016, la setmana passada l'associació per a la Promoció del Transport Públic va presentar públicament el seu nou pòster Catalunya sobre rails, una obra gràfica de gran format que mostra la diversitat, l’arrelament i la potència (més de 600 milions de viatges anuals) dels sistemes de ferrocarril existents al nostre país, des dels més modestos funiculars fins a l’alta velocitat, passant pels metros. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), que compta amb el suport dels operadors del territori: TMB, Renfe, FGC i Tram, a més del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.

La producció del pòster la realitza la PTP per comanda, disponible properament per 12 € a Internet i també al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. 

Font: TMB Notícies 

0 Comentarios

TMB realitzarà obres de millora en cinc estacions de la xarxa de metro

29/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
L'estació de Passeig de Gràcia de l'L3 serà una de les que es reformaran en aquesta nova fase. Imatge: TMB Notícies

TMB reprèn el programa d'actualització de les infraestructures més desgastades del metro. Les primeres de posar-se al dia seran Passeig de Gràcia, Paral·lel, Besòs Mar, Universitat i Fondo.

Aquest estiu TMB ha adjudicat les obres de rehabilitació integral de tres estacions de metro i les obres de condicionament d'andanes i altres zones de dues més, per un import global de 8,25 milions d'euros. Els treballs de més envergadura tindran lloc a Passeig de Gràcia (línia 3), Paral·lel (línies 2 i 3) i Besòs Mar (línia 4), mentre que Universitat i Fondo (línia 1) seran reformades parcialment.

D'aquesta manera es dóna continuïtat al programa per actualitzar i millorar la funcionalitat d'estacions antigues o d'elevada utilització, interromput el 2012 amb motiu de la falta de finançament del sistema de transport públic. Està previst que les obres comencin efectivament durant aquesta tardor, moment en què n'informarem amb més detall.

MILLORES A L'ACCESSIBILITAT
Les rehabilitacions integrals persegueixen deixar les estacions com noves, tant en les parts visibles com en les invisibles, a banda de millorar aspectes de l'accessibilitat com ara l'altura de les andanes, sense afectar estructures. En tots els casos la intervenció és posterior i independent de les obres d'adaptació a persones amb mobilitat reduïda que ja va realitzar la Generalitat en diferents dates i que van comportar la instal·lació d'ascensors.

Els projectes consisteixen a reconfigurar vestíbuls per aprofitar millor l'espai, substituir paviments, graons, sostres i revestiments de parets, millorar la il·luminació, renovar la senyalització informativa i el mobiliari i instal·lar barreres de control del tipus més efectiu on sigui necessari. En el disseny arquitectònic es procura distribuir els espais per facilitar els fluxos de persones, augmentar la sensació de lluminositat amb acabats de tonalitats clares i facilitar el manteniment posterior amb l'elecció de materials de resistència elevada.

Font: TMB Notícies

0 Comentarios

Bombardier desenvolupa els nous Talent 3 amb bateries

29/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Recreació virtual dels Talent 3 de Bombardier. Imatge: Bombardier/Vía Libre

El Ministeri Federal de Transport d'Alemanya, finançarà amb quatre milions d'euros el desenvolupament del sistema de bateries Primove que permetrà als trens Talent 3 de Bombardier circular per vies no electrificades.

Els quatre milions, procedents d'un fons per al finançament de projectes d'innovació, s'utilitzaran en el programa de Bombardier per desenvolupar la nova generació de trens Talent 3, que seran les primeres unitats elèctriques múltiples equipades amb el sistema de bateria de ions de liti Primove.

En aquest projecte de Bombardier que permetrà resoldre els operadors els reptes de flexibilitat operacional que plantegen els trams de via no electrificats en xarxes amb electrificació, col·laboren la Universitat Tècnica de Berlín, Südwestdeutsche Verkehrs i Nahverkehrsgesellschaft Baden - Württemberg.

Un tren Talent 3 equipat amb bateries oferirà una alternativa ecològica als trens dièsel, reduint la contaminació acústica i les emissions i evitarà transbordaments i canvis de tren quan s'enllacen trams de via amb i sense electrificació.

TRENS TALENT 3
Els Talent 3 de Bombardier són unitats elèctriques concebudes per serveis de rodalies, regionals i fins i tot interurbans, en el disseny s'ha previst la possibilitat d'incorporar les bateries de ions de liti Primove.

Amb un reduït manteniment i un baix cost de cicle de vida, els Talent 3 incorporen el sistema ETCS i poden adaptar-se per a velocitats màximes de 200 km/h el que els fa aptes per a serveis de llarga distància.


Font: Vía Libre

0 Comentarios

Renfe finalitza la remodelació de 18 unitats de la sèrie 447 per a Regionals

27/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Vista interior de les 447 reformades per a Regionals. Imatge: Generalitat de Catalunya

Renfe ha finalitzat el procés de remodelació de 18 unitats de la sèrie 447 per als serveis regionals per 22 milions d'euros. Aquesta remodelació inclou un nou interiorisme, amb seients més còmodes i l'adaptació d'un cotxe per a persones amb mobilitat reduïda. 

Aquest mes, Renfe ha finalitzat la remodelació de 18 trens de la sèrie 447 que presten servei a Regionals, amb una renovació interior integral, i amb un disseny específicament pensat per aquest tipus de desplaçament. El pla de renovació i modernització de 18 trens de la sèrie 447 que presten servei com a Regionals ha disposat d’ un pressupost de 22,5 milions d’euros i es va iniciar al setembre de l’any passat.

Aquesta remodelació de l’interiorisme suposa la modernització i adaptació del tren a les necessitats de la línia, millorant  l’ergonomia dels seients, la comoditat i l’espai pels clients durant el viatge. Per tal d’adaptar aquesta remodelació al perfil de clients dels serveis regionals, aquest combois inclouen també espais per portar bicicletes i equipatge especial, per tal millorar el viatge dels clients. Aquests trens, corresponen al combois de la sèrie 447, que han estat renovats integrament al seu interior amb un disseny més modern i amb la substitució dels seients per uns més confortables i ergonòmics.

S’han creat, a més a més, zones per la ubicació de bicicletes. Cada tren disposarà d’un total de 581 places per a viatgers, de les que 179 corresponen a places assegudes. Aquesta transformació permet donar resposta a una de les demandes més freqüents dels clients dels serveis regionals que és  el confort a l’interior del trens. A més, s’aprofita per dotar al tren de pantalles a tots els seus cotxes amb l’objectiu de millora la informació que s’ofereix als viatgers durant el viatge oferint detalls de la línia i de les parades realitzades, així com de les correspondències amb la resta de mitjans de transport. Finalment, el canvi d’il·luminació, pulsadors, nous equips de climatització, entre d’altres, suposen millores importants en el confort de l’interior del tren.

Font: Generalitat de Catalunya 

0 Comentarios

La Generalitat desbloqueja 38 milions per l'L10 a la Zona Franca

27/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Vista aèria de les cotxeres del tram sud de l'L9/L10, amb el ramal pendent d'obertura. Imatge: Racó Català

La Generalitat desbloqueja 38 milions d'euros per finalitzar les obres de la línia 10 del metro a la Zona Franca, amb l'intenció d'obrir dues estacions a partir del 2017. 

L’obligació que es van imposar a començaments d’aquest any la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona de posar en servei, només parcialment, la L10 que ha de donar cobertura en transport públic a la Zona Franca es manté malgrat la preocupant falta de notícies dels últims mesos. Fonts de l’Administració autonòmica han confirmat en declaracions a La Vanguardia que les obres segueixen el seu curs i que aquest mateix mes la Generalitat, a través de l’ens públic Ifercat, ha aprovat el pla econòmic i financer que farà possible concloure aquesta infraestructura. Aquest acord recent, que no s’ha fet públic, permetrà disposar de 38 milions d’euros per acabar l’obra civil. ​

Tot i això, després que el 5 de febrer passat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es conjuressin per posar en funcionament aquesta línia el 2017 (sense concretar la data, malgrat que tot apuntava que seria a finals de l’any que ve), les dues institucions continuen negociant –i encara no han concretat– la fórmula per la qual la Generalitat compensarà l’Ajuntament, que des del primer moment ha estat disposat a cofinançar el projecte; de fet, a avançar diners.

Els 38 milions d’euros reservats per acabar les obres han de servir per rematar una infraestructura que ja s’utilitza parcialment. Una via única facilita que els combois de l’L9 sud, que uneix Zona Universitària amb l’aeroport del Prat, circulin fins a les cotxeres ubicades al carrer A de la Zona Franca. Els propers mesos els treballs se centraran, sobretot, en la instal·lació de la catenària i de la segona via necessària per a la prestació del servei comercial.

Un cop aclarit aquest camí, se n’ha de desbrossar un altre que continua plantejant problemes en vista del temps que la Generalitat i l’Ajuntament estan dedicant a tancar un acord que ja s’anunciava com a imminent molt abans de l’estiu. L’Ajuntament de Barcelona posa 44 milions perquè dues estacions (de les deu previstes inicialment), gairebé amb tota seguretat les de Foneria i Foc Cisell, puguin entrar en servei l’any que ve. Per poder aprovar la modificació pressupostària d’aquest any (que representa el pressupost de l’Ajuntament per al 2016) amb l’imprescindible suport d’ERC, el govern d’Ada Colau ja hi va haver d’incloure una partida de 15 milions d’euros.

En vista de la necessitat que el metro arribi a la Zona Franca com més aviat millor es va generar, ja en el mandat de Xavier Trias, un ampli consens polític. Poc abans que el PSC entrés al govern d’Ada Colau, els quatre principals grups de l’oposició (CiU, Ciutadans, ERC i els mateixos socialistes) van tirar endavant una moció conjunta perquè l’Ajuntament de Barcelona donés prioritat al metro a la Zona Franca, considerat urgent, i es prengués amb calma altres projectes, com el de la connexió dels tramvies.

Font: La Vanguardia

0 Comentarios

FGC Rail obté la llicència d'operador ferroviari a la xarxa d'Adif

26/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
FGC Rail obté la llicència per operar a la xarxa estatal d'interès general. Imatge: Bernat Borràs (trenscat.cat)

FGC Rail ha obtingut la llicència d'operador ferroviari que li permetrà circular per la totalitat de la xarxa estatal d'interès general d'Adif. 

FGC Rail ha obtingut la llicència d'operador ferroviari i podrà competir amb Renfe en el transport de viatgers quan s'institueixi la liberalització del sector a Espanya, que s'ha de fer efectiva, com a molt tard, el 2019.

La societat ha rebut l'autorització del Ministeri de Foment per operar trens tant de viatgers com de mercaderies a tota la xarxa espanyola. Amb l'obtenció de la nova llicència, en un principi s'hauria de posar punt i final al relleu de maquinistes actual entre Lleida Pirineus i Alcoletge, a la línia de La Pobla de Segur, vigent des de la posada en marxa de les noves unitats de la sèrie 331, el passat mes de juliol, ja que entre aquestes dues estacions són els maquinistes de Renfe els encarregats de portar els trens pel tram d'Adif. 

ACABAR AMB EL MONOPOLI
FGC s'uneix a la cada vegada més poblada llista d'interessats a participar en la liberalització del ferrocarril, que pretén acabar amb el monopoli històric que ha exercit Renfe i prendre part en un pastís que genera més de 3.000 milions d'euros anuals. Entre les empreses que ja tenen la llicència figuren constructores com OHL, Acciona, ACS, Comsa i Ferrovial, concessionàries com Globalvia i firmes de transport com Alsa i Interbus, entre d'altres.

FGC Rail ja ha rebut les llicències per operar trens de viatgers i de mercaderies i ara està a l'espera d'aconseguir el certificat de seguretat que ha d'expedir l'Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF). Sobre la seva participació en futures concessions de la Xarxa Ferroviària d'Interès General, fonts oficials de la Generalitat de Catalunya expliquen a aquest diari que "l'empresa prendrà la decisió quan el Govern espanyol aclareixi com, quan i de quina manera s'articula". No obstant, la irrupció d'FGC a la xarxa d'Adif podria convertir a l'empresa pública com un dels possibles candidats de cara a l'explotació del servei de Rodalies. 

FGC requeria la llicència d'operador per poder gestionar la línia que uneix Lleida i la Pobla de Segur, que li va ser transferida per Renfe el 2004 i que al juliol passat va assumir completament. FGC ja va aconseguir llicència per a mercaderies el 2009, a través d'FGC Mobilitat, però mai va arribar a operar i va ser dissolta el 2014.

Font: El Economista

0 Comentarios

Obres de modernització a l'estació de Garraf

26/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Adif executarà obres de millora a l'estació de Garraf que permetrà reduir l'índex d'incidències. Imatge: Bernat Borràs (trenscat.cat)

Des d'avui i fins el 21 de novembre, Adif executarà obres de millora a l'estació de Garraf. Les obres afectaran a un total de set serveis de rodalia i un de llarga distància, i es preveu retards aproximats d'entre 3 i 5 minuts. 

Aquests treballs, que s'emmarquen en les actuacions de millora que es duen a terme a la xarxa de rodalies, comprenen la renovació de set desviaments o canvis d'agulla per altres de majors prestacions, així com dels seus accionaments elèctrics i altres complementaris.

L'objectiu és dotar la plataforma ferroviària i a aquestes instal·lacions de majors nivells de solidesa, així com homogeneïtzar els aparells de via. D'aquesta manera, s'optimitzaran els paràmetres geomètrics de la via i s'augmentarà la fiabilitat, seguretat, regularitat i confort de les circulacions, a més de reduir la probabilitat d'incidències.

Adif ha programat l'execució d'aquests treballs amb l'objectiu de reduir l'afectació als serveis de viatgers, de manera que les operacions es duran a terme aprofitant al màxim la franja nocturna destinada a operacions de manteniment.

AFECTACIONS AL SERVEI
Així, un màxim de set trens de rodalies, un de llarga distància i un tren especial hauran de circular per via única entre Castelldefels i Sitges, el que produirà demores aproximades entre tres i cinc minuts.

D'altra banda, donada la necessitat de treballar en l'àmbit de la infraestructura i amb l'objectiu de garantir la seguretat del trànsit i de les pròpies operacions, s'establirà una limitació temporal de velocitat que se suprimirà un cop finalitzades les obres i verificat l'òptim comportament de les noves instal·lacions.

En el marc de les actuacions de modernització d'aquest tipus d'instal·lacions ferroviàries a la xarxa d'ample convencional de Catalunya, Adif ha adjudicat un contracte per a la renovació de desviaments a les estacions de Mollet-Sant Fost, Malgrat de Mar, Calella, Ascó i Flix, amb una inversió superior als 1,6 milions d'euros.

Font: Vía Libre

0 Comentarios

Comencen les proves d'homologació de l'ICE 4

26/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
El nou ICE 4 comença les proves d'homologació. Imatge: Vía Libre

El nou ICE 4 comença el seu període de proves que tindrà una durada de 14 mesos, i del qual es preveu la seva posada en servei comercial total a partir del 2017. 

Així, comença el període de catorze mesos que es preveu que duri la fase introductòria de l'ICE 4. Durant aquest període, els trens es sotmeten a rigoroses proves en condicions reals de servei abans que entrin en servei comercial normal al desembre de 2017 coincidint amb el canvi d'horaris d'hivern.

Durant les proves, dues composicions que abans hauran completat dos mesos d'operacions de prova interns, han de circular amb viatgers a la línia entre Munic i Hamburg per comprovar la idoneïtat de tots els seus sistemes i equips.

NOU SISTEMA D'AUTORITZACIÓ

Amb l'ICE 4 s'introdueix a Alemanya un nou procés d'homologació. A partir dels certificats de la fase de disseny, la documentació i les proves del tren emesos per organismes d'assaig reconeguts, l'Autoritat Federal de Ferrocarrils comprova la documentació i aprova l'operació.

El nou procediment agilitza el procés, permet que la ingent documentació generada i les certificacions necessàries per al projecte es distribueixin entre diversos òrgans de prova i certificació des del principi del desenvolupament i facilita un període de proves més reduït.

Font: Vía Libre

0 Comentarios

Portugal frena el lloguer de trens a Renfe

26/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Els 120 finalment no aniran cedits a Portugal. Imatge: Jotaerre (Ferropedia)

El Govern portuguès ha decidit frenar el lloguer de trens a Renfe per uns 5 milions d'euros. No obstant, CP reformarà el material apartat del servei per incorporar-lo de nou al servei novament. 

El Govern de Portugal ha decidit frenar el lloguer de trens a Renfe iniciat per l'anterior executiu de Passos Coelho.​ L'augment d'un 17 per cent del trànsit de passatgers, entre 2012 i 2015, va conduir a Comboios de Portugal (CP) a sol·licitar al govern un augment del lloguer de trens a Renfe per cobrir la demanda de serveis de llarg recorregut atenent especialment a les relacions entre Faro i Braga i a trajectes regionals.

CP sol·licitava al govern que, mentres deu dels seus trens Alfa Pendular eren revisats i estaven fora de servei, es llogaran quatre o cinc unitats de la sèrie 120 a Renfe, capaços de circular a 250 quilòmetres per hora i proveïts de bitensió, el que els permetria circular amb normalitat per la xarxa ferroviària portuguesa.

No obstant això, el Ministeri d'Infraestructures portuguès ha desautoritzat la proposta i assegurant que no afectarà a la resta de contractes vigents entre CP i Renfe. Per la seva banda CP, sembla assumir que la solució per resoldre aquest problema passa per la recuperació de cotxes ja retirats del servei comercial i renovar-los de forma integral per convertir-los en cotxes confortables que puguin formar part de trens regionals.

El lloguer de material rodant, per part de CP a Renfe, s'inicia el 2010 amb disset unitats dièsel de la sèrie 592 per als serveis regionals, per les que l'operadora portuguesa pagava a l'espanyola la quantitat de cinc milions d'euros anuals.

Font: Vía Libre

0 Comentarios

Alstom presenta el Coradia iLint, el primer tren amb pila d'hidrogen

22/9/2016

0 Comentarios

 
Imagen
Vista exterior del nou Coradia iLint, el primer tren que funciona amb pila d'hidrogen. Imatge: Alstom

Dins del certamen InnoTrans 2016, Alstom ha presentat el Coradia iLint, el primer tren amb pila d'hidrogen que començarà a circular l'any 2018 a Alemanya.

El tren amb pila de combustible, una alternativa ecològica i econòmica a la propulsió dièsel tradicional. L'hidrogen compleix amb tots els requisits essencials per a ferrocarril, es tracta d'una tecnologia madura i econòmica, després de dècades d'investigació i seguretat demostrada.

L'aplicació de la pila de combustible a la propulsió ferroviària permetrà crear una nova generació de trens respectuosos amb el medi ambient, silenciosos i eficients. Els trens incorporaran, al costat de la pila de combustible, altres tecnologies d'eficiència energètica, com bateries d'emmagatzematge d'energia, i sistemes intel·ligents de gestió i recuperació de l'energia.

Imagen

CORADIA iLINT
El nou tren, Coradia iLint, oferirà prestacions equiparables a les d'última generació de trens regionals de tracció dièsel, tant en acceleració i frenada com en la seva velocitat màxima de 140 km/h, i autonomia entre sis-cents i vuit-cents quilòmetres, depenent de l'orografia. El tren disposarà del mateix nivell de confort i capacitat, de fins a tres-cents passatgers.

Els nous iLint es fabricaran a la planta de Salzgitter, a Alemanya i Alstom ofereix als operadors un paquet que inclou tant el material rodant i el manteniment posterior, com, en col·laboració amb els seus socis, la infraestructura completa per al subministrament d'hidrogen.

Font: Vía Libre

0 Comentarios
<<Anterior

    Autor/s

    Redacció Trenpassió. Actualitat ferroviària de Catalunya, Espanya i la resta del món.

    Canal RSS

    Arxiu de notícies

    Noviembre 2018
    Octubre 2018
    Septiembre 2018
    Julio 2018
    Junio 2018
    Mayo 2018
    Abril 2018
    Marzo 2018
    Febrero 2018
    Enero 2018
    Diciembre 2017
    Noviembre 2017
    Octubre 2017
    Septiembre 2017
    Agosto 2017
    Julio 2017
    Junio 2017
    Mayo 2017
    Enero 2017
    Diciembre 2016
    Noviembre 2016
    Octubre 2016
    Septiembre 2016
    Agosto 2016
    Julio 2016
    Junio 2016
    Mayo 2016
    Abril 2016
    Marzo 2016
    Febrero 2016
    Enero 2016
    Diciembre 2015
    Noviembre 2015
    Octubre 2015
    Septiembre 2015
    Agosto 2015
    Julio 2015
    Junio 2015
    Mayo 2015
    Abril 2015
    Marzo 2015
    Febrero 2015
    Enero 2015
    Diciembre 2014
    Noviembre 2014
    Octubre 2014
    Septiembre 2014

    Categories

    Todo
    Adif
    Campanyes
    Curiositats
    Empreses
    Entrevistes
    Espanya
    FGC
    FGV
    Illes Balears
    Infraestructures
    Internacional
    Liberalització
    Liberalització
    Museus
    Operadores Privades
    Opinió
    Opinió
    País Valencià
    País Valencià
    Renfe Operadora
    Rodalies De Catalunya
    Successos
    TMB
    TRAM
    Trenpassió
    Trenpassió

Con tecnología de Crea tu propio sitio web con las plantillas personalizables.
  • Inici
  • Sobre nosaltres
    • Imatge corporativa
  • Webs d'interès
  • Agenda
  • Contacta